Světci k nám hovoří...


Eliáš Torrijo Sánchez @

Eliáš Torrijo Sánchez Used with permission of The Hagiography Circle

Bertrán Lahoz Moliner @

Bertrán Lahoz Moliner Used with permission of The Hagiography Circle

blah. Eliáš Torrijo Sánchez a Bertrán Lahoz Moliner

Elias (Iulianus) Torrijo Sánchez et Bertrandus (Franciscus) Lahoz Moliner

22. listopadu, připomínka
Postavení:mučedníci FSC
Úmrtí:1936

ŽIVOTOPIS

Eliáš /Julián/ Torrijo Sánchez se narodil 17. 11. 1900 v Torrijo del Campo v provincii Teruel ve Španělsku. Na začátku listopadu 1916 vstoupil do noviciátu bratrů křesťanské školy (zv. též saletini) v Cambrils a 11. 2. 1917 v Hostalets Llers složil sliby. Učitelskou činnost začal v Santa Coloma de Farnes roku 1920. V roce 1928 byl jmenován představeným v Manlleu, ale následujícího roku se vrátil do St Hypolita ve Voltregá a pak strávil dva roky v Barceloně. V roce 1934 přešel do školy Panny Marie Karmelské v Barceloně. Byl prostým a milým člověkem. Z důvodu onemocnění trávil nějaký čas na ošetřovně v Cambrils. Zde byl při vypuknutí náboženského pronásledování zajat a 22. 11. v Picadero de Paterna v provincii Valencie i se svým spolubratrem popraven.

Bertrán /František/ Lahoz Moliner se narodil 15. 10. 1912 v Campos ve španělské provincii Teruel. Do juniorského noviciátu v Cambrils nastoupil 10. 8. 1925. Sliby složil 2. 2. 1929 a byl poslán učit v juniorském noviciátu, kde se věnoval hlavně studentům s problémy. Nakonec měl na starost katechezi nejmladších a jako jejich doprovod byl zadržen v oblasti Valencie. Se spolubratrem Eliášem byl zabit v Picadero de Paterna v provincii Valencie.

Oba bratři byli pohřbeni do hromadného hrobu na hřbitově ve Valencii. Od papeže Jana Pavla II. byli 11. 3.2001 blahořečeni.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Cæcilia, virgo romana et m. (století neznámé); Philemon Colossensis (s. I); Ananias, m. in Perside (345); Benignus, ep. Mediolanen. (asi 470); Pragmatius (asi 517); Salvator Lilli et VII socii armeni: Cerun filius K'uraži, David filius Davidis, Ioannes Baldji K'adir filius Xodianin, Paulus filius Ieremiæ, Theodorus filius Davidis et Vardavar filius Dimbalac (1895); Thomas Reggio (1901); Petrus Ramirez Esqueda (1927); Elias (Iulianus) Torrijo Sánchez et Bertrandus (Franciscus) Lahoz Moliner (1936); Ferdinandus Maria Llovera Puigsech (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.