Světci k nám hovoří...


40 sv. žen, vdov a panen z Heraklea

martyres virgines et viduæ XL

19. listopadu, připomínka
Postavení:mučednice
Úmrtí:s. IV.

ŽIVOTOPIS

Martyrologiem zmiňované Heraklea Thraciae je dnes městem Marmara Ereğli. Leží v provincii Tekirdağ v evropské části Turecka u Marmarského moře, devět mil západně od Istanbulu. Zde došlo k mučednictví 40 žen, vdov a panen, jejichž památka je zmiňovaná od prvního římského martyrologia a uváděna v mnoha starověkých zdrojích. Z těchto důvodů není o věrohodnosti pochyb. Tyto ženy byly pro víru v Krista umučeny kolem r. 312. Další podrobnosti už nejsou příliš spolehlivé. Jedna z hypotéz pocházející od Nicephora Callista říká, že tyto ženy patřily ke kapadockým vojákům umučeným v Arménii (pam. 9. 3.).

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Mechtildis (asi 1298); Abdias, propheta ; Maximus, m. in Cappadocia (asi s. III.); Severinus, Exsuperius et Felicianus (asi s. III.); Barlaam (asi 303); martyres virgines et viduæ XL (s. IV.); Eudo (asi 720); Simon, eremita (s. X.); Iacobus Benfatti (1332); Elisæus García et Alexander Planas Saurí (1936)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.