Světci k nám hovoří...


sv. Deodat

Deodatus, ep. Nivernen

19. června, připomínka
Postavení:biskup
Úmrtí:asi 679
Patron:proti moru; záštita proti dešti, záplavám a nečasu; ochránce v neštěstí a proti zlým duchům

ŽIVOTOPIS

Žil ve Francii, ale existují nezaručené zprávy, že snad pocházel z Irska. Byl mnichem a v klášteře, který snad založil v blízkosti Štrasburku, se prý stal opatem. Asi od roku 655 byl biskupem v Nevers a velmi horlivě působil jako misijní biskup. Legenda uvádí, že pouhou pastýřskou berlou rozehnal bouřkové mraky, a proto s nimi bývá zobrazován. Je také zakladatelem kláštera Juncturae v blízkosti katedrály po něm pojmenované St. Dié (což je francouzsky Deodat) v Lotrinsku. I zde je uváděn jako opat. Zemřel v Nevers. V St. Dié je uchovávána jeho hlava a několik ostatků.

Přehled světců tohoto dne podle Martyrologium Romanum

Ioannes Nepomucenus Neumann (1860); Romualdus (1027); Gervasius et Protasius (transl. 386 (přenesení)); Deodatus, ep. Nivernen (asi 679); Iuliana Falconieri (asi 1341); Michaelina (1356); Childomarca (ca. 682); Lambertus, m. Cæsaraugustæ (ca. s. VIII); Gerlandus, eques Ord. S. Ioannis Hierosol. (ca. 1271); Sebastianus Newdigate, Humphredus Middlemore et Gulielmus Exmew* (1535); Thomas Woodhouse (1573)

© Životopisy zpracoval Jan Chlumský




Bez písemného souhlasu autora není povoleno veřejné šíření jakékoliv části textu těchto stránek kromě jeho užití v homiliích.